Czyli pionierskie jedzonko. Jak przeżyć na terenie tanio i smacznie?
Zacznij przygodę z gotowaniem razem z nami!

Mako-wiórek Stefy

Beza:
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maku
3 łyżki wiórek kokosowych

Białka ubijamy na wolnych obrotach mikserem. Powoli dodajemy cukier i zwiększamy obroty miksera na max. Ubijamy na sztywna pianę. na koniec wsypujemy mak i wiórki i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy bezę. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.

Masa:
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 kostka masła lub margaryny

Żółtka, mąkę i pół szklanki mleka dokładnie mieszamy. W garnku zagotowywujemy resztę mleka z cukrem. Gdy będzie już się lekko podnosić dodajemy jajka z mąką. Na małym ogniu cały czas dokładnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Powstały budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Potem ucieramy masło i powoli dodajemy budyń aż uzyskamy jednolitą masę.

Teraz tak:
Beza
Masa
Biszkopty maczane w kawie
Polewa czekoladowa


Smacznego!

A teraz sobota...I po zbiórce zamiast służby - kawa i ciasto :)

Stanisławowi Milordowi Pierwszemu się podoba :)

NaraDozoPa!

2 komentarze:

Maggie pisze...

Ciacha ciachami, ale w Stanislawie to ja sie chyba zakochalam :)

Justyna Zawadzka pisze...

Maggie Ryszard jest jeszcze słodszy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...