Potrzebujesz:
500g białego sera
mąka
2 jajka
cukier wanilinowy
sól
bułka tarta
masło
cynamon
Ser biały z mąką ucieram w misce. Z mąką zawsze robię ,,na oko", ciasto ma być gęste. Dodaję 2 jaja, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dobrze rozmieszane nakładam dużą łyżką i od razu wrzucam do gara z gotującą, osoloną wodą. Kiedy już wypłyną są gotowe.
Na patelni mieszam cynamon, bułkę tartą z masłem. Może być bardziej płynne, jak kto lubi. Nakładam na kluski i są już gotowe do jedzenia. Można sobie dosłodzić, my jadłyśmy też ze śmietaną.
Smacznego!
__*__
Tymczasem Stachu jest nieco zdziwiony...
*
Choć sam miał co robić...
*
A oto paznokcie w kropeczki do stylizacji a'la lata 50-te:
Siem! Wasza leniwa Ziuta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz