Czyli pionierskie jedzonko. Jak przeżyć na terenie tanio i smacznie?
Zacznij przygodę z gotowaniem razem z nami!

Kluski śląskie

Kup:
ziemniaki
mąka ziemniaczna
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
cebula 2 szt
jajko
bułka trata
sucha buła 1 szt
sól
pierz

Gotujemy ziemniaki. Dajemy im całkiem ostygnąć. Traktujemy je praską do ziemniaków albo jak ktoś nie ma owego narzędzia tortur to tłuczkiem (mniej boli). Uklepujemy ziemniaki na równo i dzielimy na cztery części, jedną wydłubujemy i wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej - robimy jednolite ciasto. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy średniej wielkości uformowane kuleczki z dziurką :) i czekamy do wypłynięcia.
Kotlety mielone robię tak: cebulkę drobniutko kroję i dodaje do mięsa. Namaczam bułkę w mleku lub wodzie, odcedzam i dodaje do mięsa. Potem jajko, sól i pieprz. Wszystko mieszamy swymi czystymi rączkami. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej i smażmy.
Można zrobić sos do klusek - na patelnie dać pokrojoną cebulę i poddusić. Łyżkę mąki rozrobić z wodą i dodać do cebulki. Dodać jakieś przyprawy i na koniec dać do tego kotlety i wszystko razem poddusić.
Smacznego!



Mazidło na dziś:

No i oczywiście moje światowe i jakże modne dziecie:

\
NaraDozoPa!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...