Czyli pionierskie jedzonko. Jak przeżyć na terenie tanio i smacznie?
Zacznij przygodę z gotowaniem razem z nami!

Makowiec



W biedronce była promocja na bakalie itp... Więc kupiłam gotową masę makową :)
To mój pierwszy makowiec ale wyszedł pyszny :)




Składniki:
Masa makowa 1800 g
Bułka tarta 4 łyżki
białka x 2
Ciasto:
mąka 400 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - 1 kostka
smalec - 2 łyżki
żółtka x 2
śmietana 18% - 200 ml
Lukier:
białka x 2
margaryna  - pół kostki (rozpuszczona)
cukier puder - szklanka

Najpierw robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy aż utworzy się jednolita masa (w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać mąki). Gotowe ciasto wkładamy na 0,5 h do lodówki.

Masa makowa - ubijamy białka na sztywna pianę do których dodajemy masę makową i bułkę tartą. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i rozkładamy na blachę równiutko. Na ciasto masa i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 1 h.

Upieczone ciasto polewamy lukrem (lukier roimy tak: ubijamy białka, powoli dosypujemy cukier puder i dolewamy ostudzoną margarynę).

Gotowe :)
Smacznego życzy blond Stefa :)






Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...