W biedronce była promocja na bakalie itp... Więc kupiłam gotową masę makową :)
To mój pierwszy makowiec ale wyszedł pyszny :)
Masa makowa 1800 g
Bułka tarta 4 łyżki
białka x 2
Ciasto:
mąka 400 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - 1 kostka
smalec - 2 łyżki
żółtka x 2
śmietana 18% - 200 ml
Lukier:
białka x 2
margaryna - pół kostki (rozpuszczona)
cukier puder - szklanka
Najpierw robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy aż utworzy się jednolita masa (w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać mąki). Gotowe ciasto wkładamy na 0,5 h do lodówki.
Masa makowa - ubijamy białka na sztywna pianę do których dodajemy masę makową i bułkę tartą. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i rozkładamy na blachę równiutko. Na ciasto masa i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 1 h.
Upieczone ciasto polewamy lukrem (lukier roimy tak: ubijamy białka, powoli dosypujemy cukier puder i dolewamy ostudzoną margarynę).
Gotowe :)
Smacznego życzy blond Stefa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz