butelka zakwasu do Żurku 0,5 l
torebka żurek winiary
biała kiełba
jajka
boczek
ziemniaki
majeranek, pieprz
kostki rosołowe 3 szt
śmietana 18%
Gotujemy wywar z kostek rosołowych (można też ugotować rosół na mięsie). Dolewamy butelkę zakwasu i rozrobioną torebkę żurku winiary. Doprawiamy dużą ilością majeranku i pieprzu. Dodajemy 200ml śmietany. Dorzucamy surową kiełbasę i gotujemy.
Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy w osobnym garnuszku. Osobno gotujemy jajka. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy.
Żurek podajemy z ziemniakami, boczkiem, pokrojonym jajkiem i kiełbasą.
Smacznego Życzy Blond Stefa!
Rysiu i jego sweet focie :)
POZDRO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz